isabel-de-villan-color-logo.jpg
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) dedicarà l'any 2016 a l'escriptora valenciana ISABEL DE VILLENA. Ací us posem alguns links per a reseguir la seua obra i la seua figura.

Isabel de Villena de molt petita entrà a la cort de Maria de Castella, muller del rei Alfons IV el Magnànim, de la qual era cosina segona. El 1445 professà en l’orde de Santa Clara, i el 1463 fou elegida abadessa del convent de la Trinitat de València, càrrec des del qual es preocupà amb eficàcia de la disciplina de les monges i de llur elevació espiritual. Per tal que aquestes tingueren matèria de contemplació, redactà la seua única obra pervinguda, una molt extensa Vita Christi, en valencià/català, en la qual fa una àmplia narració de la vida de Jesucrist; no tan solament segueix el relat dels evangelis canònics, sinó que recull èpoques, episodis i fets que es narraven en els apòcrifs i recollien tradicions pietoses, com ara les vides de santa Anna i de la Verge Maria i la infantesa de Jesús, fins a tal punt, que aquestes parts són molt més extenses que les que versen sobre la vida pública i la passió de Crist.

L’autora dilata i amplifica els materials de què disposa, i el pla real o biogràfic del llibre és sovint interferit per un altre pla al·legòric; realitat i al·legoria arriben a barrejar-se d’una manera conscient, eficaç i artística, encara que sempre amb ingenuïtat de bona llei. Fugaces notes d’ironia i un estil íntim, amb detalls de tendresa, acrescuda pels tan característics diminutius valencians, atorguen a la Vita Christi un curiós matís familiar, gairebé popular. Tanmateix, l’autora, educada a la cort, converteix el reremón cristià en una sumptuosíssima cort, on impera una rigorosa etiqueta i cada benaventurat és al lloc que li correspon en atenció al seu rang, i on Maria és anomenada Sa Altesa i Jesucrist Sa Majestat. Es tracta d’un adequat recurs per a fer viu i present l’altre món, a base del que hom popularment admira, i molt eficient per a emocionar les monges, a les quals és adreçada aquesta obra, que fou publicada a València el 1497 a instàncies de la reina Isabel I de Castella.

[Text extret de enciclopèdia.cat

ALTRES ENLLAÇOS PER ENTRENDRE L'OBRA D'ISABEL DE VILLENA: